Wijn en proefkunde
Image default
Bedrijven

Van maagzuur tot vinden van de ideale wijn

Okay, wat vond ik het altijd lastig om de juiste wijn te kiezen. Er zijn zoveel druiven en wijnlanden. Ben ik een witte wijn drinker of juist een rode wijn drinker en houd ik van Cabernet Sauvignon of ben ik toch meer een syrah fan..? Ik heb zoveel wijnen gekocht en gedronken en ik ben er uiteindelijk achter dat ik meer een rode wijn drinker ben.

Van witte wijn krijg ik het vaak zuur, herken je dit een beetje..? Alsof ik bij elke slok een maagzuurremmer moet innemen. Nee ik ga niet zo goed op witte wijnen. Bij rood heb ik dit veel minder, maar hoe komt dit toch..? Wijn is van origine gewoon een zuur product. Als je slokdarm iets beschadigd is door maagzuur dan kan dit gaan irriteren in de slokdarm. Witte wijn is gewoon zuurder dan rode wijn en daardoor krijg je er meer klachten van.

Bij het zoeken naar de juiste wijn kwam ik al snel terecht in Portugal. Portugese wijnen zijn zo mooi en vol van smaak. Het lijkt wel alsof ze meer in balans zijn, maar nu denk ik dat ik even uit moet leggen wanneer een wijn juist in balans is en wanneer juist in disbalans. Men spreekt over “in balans” zijn van de wijn dat hij precies zo ruikt als dat hij proeft.

Wijnen uit Portugal zijn veelal vol en zwoel van smaak, bij iedere slok zwijmel je weg naar het zonovergoten Setubal in Portugal. Het is de vierde stad in Portugal met zo’n 150.000 inwoners en ligt zo’n 50 km rijden met de auto naar het zuiden onder Lissabon. De wijnen die ik veel drink en sinds ik een wijnwinkel heb zijn de wijnen van Casa Ermelinda Freitas. Van dit wijnhuis hebben wij Festivo volop in de winkel staan zoals de de druiven Castelao, Touriga Nacional, Syrah en Chardonnay. Het zijn zwoele wijnen met vaak hogere percentage aan alcohol. Door het mediterraans klimaat in Setubal zijn de zomers zo heet en droog en in de winter heb je een niet al te lage temperaturen. De gemiddelde temperatuur voor Setubal is 21°C en valt er nauwelijks regen.

Festivo wijnen van Casa Ermelinda Freitas moet je echt in je klimaatkoelkast hebben liggen. Voor ons één van de beste verkochte wijn en in onze winkel en op de webshop.