Wijn en proefkunde
Image default
Bedrijven

Brouw eenvoudig je eigen bier!

Vraag aan de gemiddelde jongvolwassen man wat zijn favoriete drankje is en je weet het antwoord al. Of het nu gaat om een tripel, een blondje of een alcoholvrije, een fris pilsje gaat er altijd in. Maar wat nu als je zelf een pilsje mocht gaan brouwen, jouw eigen persoonlijke bier! Dit is helemaal niet zo moeilijk als je denkt. In deze blog lees je er alles over. Wij nemen je stap voor stap mee in het brouwproces.

 

 

Het proces

 

  1. Schroten

Voor degene die het nog niet wisten (schaam je), maar bier brouw je met mout. Dit zijn veel voorkomende granen. De eiwitten die in de mout zitten worden door de aanwezigheid van zetmeel omgezet in suikers. Voordat dit mogelijk is moet je de mout malen. Dit proces het schroten. Dit is het basisproces van het bier brouwen en daarmee ook een van de belangrijkste.

 

  1. Maischen

Wanneer je gaat maischen ga je de mout met warm water mengen in een pannetje. Op deze manier kun je het zetmeel omzetten in suiker. Wanneer de pan een graad of 60 heeft bereikt ontstaan deze suikers.

 

  1. Filteren

Vervolgens ga je proberen de mout van het water te scheidden. Vanaf dit moment krijgen de granen van het mout een andere naam: bostel. Het gescheiden water noemt met wort.

 

  1. Aan de kook brengen

Het wort uit de vorige stap moet nu aan de kook gebracht worden. Dit duurt 1 tot 1,5 uur. Tijdens het koken wordt de bitterheid en het aroma van het bier bepaald.

 

  1. Afkoelen

Hygiëne staat bij deze stap voorop. Wanneer je de wort hebt gekookt ga je deze laten afkoelen tot zo’n 20 graden. Tijdens dit afkoelen wordt het wort extra gevoelig voor bacteriën. Het koelen dient zo snel mogelijk te gebeuren.

 

 

  1. Vergisten en bottelen

Je bent bijna klaar. Nu het wort afgekoeld is, ga je deze in een vergistingsemmer doen. Bewaar deze emmer op kamertemperatuur voor het beste resultaat. Vervolgens ga je bottelen. Dit betekent dat je koolzuur gaat aanbrengen. Open de vergistingsemmer en voeg vervolgens wat suiker toe.

Voila, je hebt je eigen bier gemaakt. Twijfel je over een bepaalde stap, bezoek dan de website van brouwpunt.nl voor extra informatie.

 

 

 

 

https://brouwpunt.nl/