Wijn en proefkunde
Shopping / Food

Refractometer

Een refractomer is een uitstekend meetinstrument om het suikergehalte in een vloeistof te meten. Het optische meetinstrument maakt het mogelijk om zeer eenvoudig de brekingsindex te bepalen. De lichtbrekingsindex wordt omgezet in de schaalverdeling Brix. De Brix-waarde kan bepaald worden met een analoge of een digitale refractometer. Het voordeel van een digitale refractometer ten op zichte van een analoge refractometer is dat de digitale nauwkeuriger is en de meetresultaten eenvoudig af te lezen zijn in het display.

Met de Brix schaalverdeling is het mogelijk om de hoeveelheid opgeloste suikers in het te meten vloeistof te bepalen. Aan de hand van meetresultaten kan bepaalde worden of er meer of minder suiker toegevoegd moet worden. De Brix-waarde bepaald de kwaliteit van het product. Over het algemeen geldt de regel (bijvoorbeeld appels en peren), hoe hoger de Brix hoe beter de kwaliteit van het product.

Welke refractometer

Voor het gebruiksgemak is een digitale refractometer de beste keuze. Vooral de Pal-1 van Atago is een zeer geliefd product. Behalve de nauwkeurigheid is de refractometer uiterst handzaam om mee te werken. Je hoeft tevens meer 2 á 3 druppels te gebruiken om de Brix-waarde te meten. Na enkele seconden zal de Brix-waarde tot op één cijfer achter de komma weergegeven worden in het display. 

Voor elk professioneel bedrijf op gebied van bijvoorbeeld fruitteelt is de Atago Pal-1 refractometer de oplossing. De Pal serie is niet voor niets bekroond met het Good Design Award.

Refractometer toepassing

De refractometer is in tal van branches inzetbaar, namelijk:

  • Tuinbouw
  • Fruitteelt of fruithandel
  • Productie van dranken, zoals koffie, vruchtendrank of soft drinks
  • Productie van voedingsmiddelen
  • Bereiding van ijs

Refractometer wijn

Een  wordt ook veelvuldig gebruikt bij het productieproces van wijn. In West-Europa wordt het meten van de suikergehalte in wijn in de meeste gevallen gedaan in graden Oëchsle. Bij het brouwen van wijn is het gebruik maken van een digitale refractometer sowieso geen overbodige luxe. Om de kwaliteit van het product te kunnen garanderen is het uiterst noodzakelijk dat de zaken die gemeten worden, uiterst nauwkeurig zijn. Er mogen in het product proces geen fouten gemaakt worden. Dit kan je namelijk klanten kosten.

https://webshop.gullimex.com/nl-NL/Product-details/Producten/Food/Refractometers/Atago-PAL-1-Refractometer.aspx