Wijn en proefkunde
Shopping / Food

Overgewicht onder kinderen neemt toe

Overgewicht onder kinderen is een groeiend probleem. Recent onderzoek toonde al aan dat meer dan de helft van de Nederlandse bevolking tussen de leeftijd 30 en 70 jaar te zwaar is. Bij vrouwen is dit 44 procent, bij mannen is dit 60 procent. Deze resultaten zijn verontrustend, maar minder schokkend. De cijfers van overgewicht onder kinderen zijn dat wel. Een op de acht kinderen is te zwaar en maar liefst een op de twaalf kinderen heeft obesitas. Er wordt verwacht dat de mate van overgewicht alleen maar toeneemt in de komende jaren.

 

Oorzaken

De twee belangrijkste oorzaken liggen voor de hand: verkeerde eetgewoonte en te weinig lichaamsbeweging. Ouders zijn meestal druk met werk naast de zorg voor hun kinderen. Daardoor lukt het hen vaak niet om een gezonde, gebalanceerde maaltijd op tafel te zetten. Veel ouders grijpen naar kant-en-klaar maaltijden, maar deze bevatten veel meer calorieën en vetten dan een maaltijd die zelfgemaakt is. Daarnaast bewegen kinderen te weinig. Ze worden met de auto naar school gebracht, brengen uren achter de computer, tablet of televisie door en spelen weinig tot niet buiten.

 

Gevolgen

Overgewicht heeft grote gevolgen voor kinderen, zowel lichamelijk als sociaal. Kinderen met overgewicht kennen vaak al vage klachten gerelateerd aan overgewicht. Daarnaast hebben ze vaak een te hoge bloeddruk en te hoge cholesterol waarden. Daarbij komt diabetes type twee ook vaak voor onder deze groep kinderen. Sociaal hebben deze kinderen grotere kans om gepest of buitengesloten te worden. Er bestaat een aanname dat kinderen met overgewicht lui, dom en lelijk zijn.

 

Mogelijke oplossing

Helaas verdwijnt het overtollige gewicht meestal niet wanneer de kinderen in hun tienerjaren komen. Hoe ouder het kind wordt met overgewicht, hoe moeilijker het wordt om er af te komen. Daarom is het belangrijk om een jonge leeftijd al af te vallen. Dit moet wel op een duurzame, realistische manier gebeuren. Ten eerste is gezonde voeding belangrijk, wanneer uw de richtlijnen van voedingscentrum gebruikt gaat het goed. Daarnaast is buitenspeelgoed een goed idee, zo kunt u bijvoorbeeld een schommel kopen.

https://www.buitenspeelgoed.nl/