Wijn en proefkunde
Shopping / Food

Goede combi: wijn & maaltijdbox

De maaltijdboxen groeien als bospaddestoelen uit de grond – waarvan HelloFresh en Mathijs Maaltijdbox de grootste zijn. Ook Marley Spoon is een aanrader! Heerlijke, smaakvolle gerechten en wijn kan in een adem genoemd worden. Het geeft een extra smaak en dimensie aan het eten, maar ook aan de wijn. In dit artikel nemen we je mee in de wereld van de maaltijdbox en wijn en hoe je deze het beste kunt combineren. Wat zeg nu zelf – er is niets lekkerders dan een goede wijn en een rijkgevulde maaltijdbox.

Waar een wijn ook vandaan komt – ook al is dit Portugal, Spanje, Zuid-Afrika of Italië – uiteindelijk gaat het om het druivenras. Zo heb je bijvoorbeeld Merlot dat een veelzijdige druif is en zowel een volle, stevige wijn kan produceren als zachte of zwoele wijnen. Ook de cabernet sauvignon is een populaire wijn en is bekend over de gehele wereld.

Inhoud van een maaltijdbox

In een maaltijdbox vind je elke week weer verrassende gerechten – de vraag is vaak welke wijn je erbij wilt hebben. Bij sommige maaltijdbox aanbieders wordt er een tip gegeven welke wijn het beste past bij je gerecht maar in de regel kun je er ook zelf achterkomen. In de standaard maaltijdbox vind je zowel pasta, aardappels, groente, vlees, vis of soep. Deze ingrediënten uit de maaltijdbox zijn vaak bepalend voor de wijnen die erbij horen. Hieronder vind je ene klein ezelsbruggetje die je kunt gebruiken:

Het combineren van gerechten uit je maaltijdbox en wijn

Frietjes en/of aardappel oftewel zoutige gerechten
Wijnen: Meeste mousserende wijnen (champagne)

Stevige vis of kip en gerechten met groente
Soort: droog wit 
Wijnen: Albariño, grüner veltliner, gargenega, muscadet, pinot gris, sauvignon blanc, trebbiana, vermentino.

Kruidig pittig eten
Soort: zoet wit
Wijnen: Chenin blanc, gewürztraminer, moscato, riesling, torrontes.

Romige gerechten
Soort: vol wit 
Wijnen: Chardonnay, sémillon, viognier, marsanne, roussanne.

Rijkelijk gekruid eten
Soort: Rose
Wijnen: meeste droge rose wijnen

Gerechten met paddestoelen
Soort: licht rood
Wijnen: Pinot noir, St. Laurent, gamay, carignan, counoise.

Gegrild eten
Soort: medium rood
Wijnen: Sangiovese, tempranillo, cabernet franc, barbera, merlot, negroamaro, zinfandel, carmenere, nebbiolo.

Rijk vlees
Soort: Vet rood
Wijnen: Cabernet sauvignon, syrah, malbec, petite sirah, petit verdot, mourvedre, nero d’avola.

Hopelijk kun je hiermee de juiste wijn bij de gerechten van je maaltijdbox kiezen. Wil je Elke dag lekker en supergezond eten, op een makkelijke manier. Met de bezorging van een maaltijdbox maak je het allemaal waar. Want kies je voor een maaltijdbox (van welke aanbieder dan ook), dan worden er verse ingrediënten aan je deur afgeleverd die je alleen nog hoeft klaar te maken. En ook dat is zó gepiept! Kijk op Freshboxplaza welke maaltijdbox bij jou past. Je weet nu in ieder geval hoe je je wijn kunt combineren met de gerechten van je maaltijdbox!

http://www.freshboxplaza.nl/