Wijn en proefkunde
Image default
Wijn

Wat is de grootste wijnstreek in Frankrijk?

Frankrijk behoort tot een van de landen uit de Oude Wereld. Alleen de traditionele wijnlanden in Europa, waar eeuwenlang wijn wordt geproduceerd, behoren tot wijnlanden uit de Oude Wereld. 

Tot op de dag van vandaag houden de verschillende wijnstreken de tradities in stand. Er zijn vele wijnstreken in Frankrijk waar je van hebt gehoord. Maar welke is nu echt de grootste? Zonder twijfel is Bordeaux de grootste wijnstreek in Frankrijk. In dit artikel leggen we uit waarom. Dompel je samen met ons onder in al het moois wat Bordeaux te bieden heeft.

De Franse wijnstreek: Bordeaux

Bordeaux, misschien wel de meest bekende regio in Frankrijk. Met een indrukwekkende 120.000 hectare aan wijngaarden is deze regio het grootste wijnbouwgebied van Frankrijk. De Franse wijnstreek produceert alleen al meer dan 700 miljoen flessen Bordeauxwijn. De flessen variëren van een lekkere huiswijn, tot de meest dure en prestigieuze wijnen ter wereld. 

Omdat de wijnstreek in Frankrijk zo groot is vind je er een uiteenlopend assortiment aan wijnen. Het gros van de geproduceerde wijnen in Bordeaux zijn rood. Maar wist je dat hier ook heerlijke zoete en droge witte wijnen worden geproduceerd? In kleinere hoeveelheden vind je hier rosé en mousserende wijnen. 

Hoe lees je een Bordeauxwijn etiket?

Wanneer je niet helemaal thuis bent in de verschillende soorten Bordeauxwijnen kan het ontcijferen van het etiket nog een hele uitdaging zijn. Om de beste wijnen te selecteren helpt het om een aantal termen, woorden en zinnen te begrijpen die kenmerkend zijn voor deze wijnstreek in Frankrijk. Wist je dat Franse wijnetiketten over het algemeen meer informatie bevatten dan andere wijnlanden? 

Dit vind je terug op een Frans wijnetiket:

  • Bij Franse wijnen wordt niet altijd de druif genoemd. In Frankrijk ligt de nadruk op de wijnstreken. Een Bordeaux is bijna altijd een blend van merlot en cabernet druiven. 

  • Vermelding van het jaartal waarin de druiven werden geoogst. Dit is belangrijk omdat er goede en slechte jaren zijn.

  • Land en regio van herkomst van de wijn. 

  • De classificatie van de wijn. Wanneer een wijn een bepaalde classificatie heeft gekregen. 

  • Naam en vestigingsplaats van de eigenaar van de geproduceerde wijn. 

 

Op het etiket vind je naast de informatie ook verschillende termen. Veelvoorkomende termen:

  • Sec: droge wijn

  • Demi-sec: halfdroge wijn

  • Moelleux: halfzoete wijn

  • Doux: zoete wijn

Het terroir van de Franse wijnstreek

Op een wijnetiket wordt vaak gesproken over het terroir. Een terroir geeft de bodemsamenstelling, zonuren en aantal millimeters regen aan. Het betekent de plaats van herkomst die het karakter geeft aan de wijn. Alle wijnstreken in Frankrijk hebben een verschillend terroir. Daarom verschillen de wijnen van smaak en karakter per regio. 

Hoe je de Bordeauxwijn kunt classificeren

In de Franse wijnstreek Bordeaux is het classificatieniveau van belang. Over het algemeen geldt dat hoe beter de wijn is, hoe hoger het classificatieniveau van de wijn is. Bij een hoge classificatie worden vaak meer specifieke details over de wijn en zijn terroir weergeven. Het classificatiesysteem heeft als doel om jou als consument te informeren over welke wijn, wijngaarden of producenten het beste zijn in vergelijking met hun concurrenten. Staat er weinig informatie op het etiket? Dan is de kwaliteit of classificatie van de wijn uit de Franse wijnstreek vaak lager.

 

https://www.vinify.nl/wijnlanden/franse-wijn/franse-wijnstreken