Wijn en proefkunde
Image default
Wijn

Alles over Griekse wijn van Samos

Samos is een beroemd historisch Grieks eiland in de oostelijke Egeïsche Zee, slechts een paar kilometer voor de westkust van Turkije. De zoete, rijke wijnen die hier van Moschato Aspro (ook bekend als Muscat Blanc à Petits Grains) worden gemaakt, behoren tot de beroemdste van Griekenland en worden over de hele wereld geëxporteerd. In totaal zijn er ongeveer 1400 hectare bergachtige wijngaarden op Samos. 98 procent van hun oppervlakte is beplant met de kenmerkende druivensoort.

Terug tot de oudheid

De productie van veel Griekse wijnen gaat terug tot de oudheid. Zo ook de wijnproductie op Samos. Samos wijn wordt vermeld in verschillende teksten uit de 5e eeuw v. Chr. Samos’ meest beroemde wijnbouw periode was echter tijdens de 19e eeuw, toen de phylloxera luis de meeste wijngaard grond in Europa wegvaagde. Samos is ruwweg 45 kilometer (30 mijl) van oost naar west, en zoals veel van de eilanden in de Egeïsche Zee, heeft het verschillende kenmerkende bergformaties die over het eiland lopen. De meeste wijnbouw vindt plaats op de noordelijke hellingen van de centrale berg Ampelos.

 

Samos Vin Doux

Samos Vin Doux behoort tot de categorie Vins de Liqueurs en is de populairste wijn van Samos. Het is de bekendste zoete wijn die in Griekenland verkocht wordt en deze wijn wordt wereldwijd geëxporteerd.  Hij heeft een licht gouden kleur en geeft een geur met verschillende aroma’s zoals abrikozenjam en rijpe meloen.   

 

Hoe smaakt Samos Vin Doux?

Een fruitige smaak met zomerfruit op de voorgrond.  De wijn moet gereserveerd worden op een temperatuur van 8-10 ° C. De wijn wordt geserveerd als aperitief of tijdens een ontspannende namiddag met fruit, kazen en noten.  Deze wijn gaat goed samen met rijpe meloen en past goed bij diverse desserts, kazen, vers of gedroogd fruit. Deze wijn kan ook prima als basis dienen om cocktails te maken.