Wijn en proefkunde
Image default
Wijn

De populairste wijnsoorten van 2020

Een lastige zoektocht.

Het beschrijven van de beste wijnen voor het jaar 2020 is niet eenvoudig. Er zijn steeds meer wijnen die de voorgrond betreden en deze wijnen zijn ondanks verschillende overeenkomstige kenmerken allemaal uniek. Ook wordt de zoektocht niet makkelijker gemaakt door het feit dat de goede wijnen allang niet meer alleen bij de bekende wijnhandelaren vandaan komen. En de beste wijn van 2020, hoe omschrijf je dat nu eigenlijk? Want wat de voor de een de beste is kan ver verwijderd liggen van de smaak van een ander. Maar enig onderscheid is te maken tussen de goede wijnen en de wijnen die je liever maar in het schap laat staan. Want ook de prijs kwaliteit verhouding voor wijn is tegenwoordig niet altijd wat je verwacht. Zo kun je bij de Lidl een heerlijk rood of wit wijntje halen voor een bedrag van tussen de €3.- en €7.- per fles. Niet verkeerd dus en ook nog eens lekker. Hieronder vind je een beschrijving van wat in het algemeen dit jaar als de beste wijnsoorten zijn bestempeld. Of jij het hier helemaal mee eens bent hangt af van jouw smaak maar over het algemeen zijn dit wijnen die niet ver van elkaar verwijderd liggen maar allemaal een unieke smaak meebrengen.

Italiaans trots.

Italië doet het op de wijnmarkt erg goed dit jaar en erg populair onder de fijnproevers dit jaar. Vooral de Passito-stijl wijnen zijn erg in trek. Dit zijn wijnen die worden gemaakt van deels ingedroogde druiven. De druiven worden met de hand geplukt en voor langere tijd te drogen gelegd onder de waarmee, Italiaanse zon. Het duurt soms weken tot wel maanden voordat de druiven klaar zijn voor verwerking waardoor de wijn een rijke en geconcentreerde smaak hebben. Een goed voorbeeld van een Passito-stijl wijn is onder andere de Riporta Primitivo, een stevige rode wijn van gedroogde druiven, bramen en aardbijen met daarnaast een noot van tabak, anijs en rooibos. Een heerlijke wijn voor bij de BBQ, pittige gerechten en voornamelijk geroosterde groenten en vlees. Ook bijzonder lekker bij een kaasplank met voornamelijk romige kazen.

Sprankelend roze.

Het jaar 2020 kende een lange zomer die vrij vroeg zijn intrede deed. En hoewel we daarvan tot ieders spijt niet direct met volle teugen van hebben kunnen genieten deden we dat wel van de sprakelende Rosé. De bubbelende variant van de standaard Rosé die de afgelopen jaren steeds populairder is geworden. Een heerlijke sprankelende Rosé die je bijna altijd op tafel kunt zetten is de Ruinart Brut Rosé. Een champagne rosé die voor 55% uit Pinot Noir en voor 45% uit Chardonnay bestaat. Van het voorgerecht tot het dessert, dit is een sprankelende rosé die gedurende de hele maaltijd uitmuntend tot zijn recht komt. Drink hem bij een een maaltijd met lam of kalfsvlees, zalm en fruit zodat alle smaken die deze prachtige rosé bezit goed tot hun recht komen.

De gouden wijn.

In 2020 zijn ook biologische en veganistische wijnen goed aan bod gekomen. Met name de honingwijnen treden steeds meer op de voorgrond. Honing, het natuurlijke goud, is een heerlijke toevoeging aan een wijn die het een vollere, romige smaak geven en een soepele afdronk hebben. Heerlijk als hoofd wijn maar ook als aperitief. De Royal Tokaji 5 Puttonyos Aszú is een voorbeeld van een heerlijke honing wijn die afkomstig is uit de Tokaji streek in Hongarije. De zoetheid van de wijn wordt aangeduid met “Puttonyos” en staat gelijk aan het aantal emmertjes met zoete, ingedroogde druiven. Deze wijn bevat smaken van honing, citroen, specerijen en sinasappel marmelade. De Azsú komt perfect tot zijn recht bij fruit, Roquefort en andere romige schimmelkazen.
Het jaar 2020 is een bewogen jaar geweest waarin veel is gebeurd maar waar wij ondanks dat ook hebben kunnen en mogen genieten. Een jaar waarin we ondanks afstand ook nader tot elkaar gekomen zijn en waarin we dit hebben mogen doen onder het genot van de vele heerlijke wijnen uit de mooiste streken die er zijn.