Wijn en proefkunde
Image default
Wijn

Hoe je wijn proeft als een pro

Hoe proef je wijn als een pro? Het is niet zo moeilijk als je denkt. In feite heb je alleen een paar eenvoudige hulpmiddelen en technieken nodig. En in de blogpost van vandaag laten we je zien hoe je dat doet! Dus of je nu een wijnliefhebber bent of gewoon indruk wilt maken op je vrienden tijdens je volgende etentje, lees verder voor de tips en trucs die je moet weten.

1. Draai de wijn rond in het glas

Het ronddraaien van de wijn in het glas lijkt misschien een pretentieuze manier om wijn te proeven als een pro, maar het dient eigenlijk een belangrijk doel. Wanneer je de wijn ronddraait, help je de aroma’s vrij te maken. Om de wijn goed te serveren, kun je eerste de blog lezen over hoe lang het duurt voor een fles wijn koud is. Dit is belangrijk omdat geuren tot 80% uitmaken van wat wij als smaak waarnemen. Door de wijn een paar seconden te draaien en diep te ruiken, krijg je een veel beter gevoel van de smaak. Bovendien helpt het draaien de wijn te beluchten, wat harde smaken kan verzachten en het drinken ervan aangenamer maakt. Dus ga je gang en draai eens rond – je smaakpapillen zullen je dankbaar zijn!

2. Neem een klein slokje en rol het rond je mond

 De experts zeggen dat je een klein slokje moet nemen en het dan rond je mond moet rollen. Dit is omdat de wijn al je smaakpapillen raakt als je dit doet en je de volle smaak van de wijn krijgt. Ik zeg dat je een slokje moet nemen en hem dan opdrinkt. Op deze manier hoef je geen tijd te verspillen met het ronddraaien in je mond en krijg je meteen het volle effect van de wijn. Proost!

3. Zuig lucht naar binnen door je tanden

Is het je ooit opgevallen dat wijnproevers altijd lucht door hun tanden naar binnen zuigen? Het ziet er misschien pretentieus uit, maar er blijkt een reden voor te zijn. Als je lucht door je tanden zuigt, help je de wijn te luchten en meer van zijn smaak vrij te geven. De lucht helpt ook om je reukzin te activeren, wat essentieel is voor het proeven van wijn. Dus als je de volgende keer op een proeverij bent, wees niet bang om het te proberen. Sluit wel eerst je mond, anders spuug je misschien meer uit dan alleen wijn.

4. Spuug de wijn uit

En de vierde en laatste stap? Dat klopt: spuug de wijn uit. Dit lijkt misschien een vreemde manier om wijn te proeven, maar het is eigenlijk de beste manier om een goed beeld te krijgen van de kwaliteit van een wijn. Door de wijn uit te spugen voorkom je dat je gehemelte wordt overspoeld met te veel van één smaak. Dus als je de volgende keer bij een wijnproeverij bent, vergeet dan niet deze stappen te volgen om te proeven als een pro.

Bewaar wijnflessen op hun kant, zodat de kurk nat blijft

Als je een wijnliefhebber bent, dan weet je dat het goed bewaren van jouw flessen essentieel is voor het behoud van hun smaak en het voorkomen van bederf. Een van de belangrijkste dingen om te onthouden is om de kurk nat te houden. Als de kurk uitdroogt, kan hij krimpen en zuurstof in de fles toelaten, waardoor de wijn bederft. De beste manier om de kurk nat te houden is de fles op zijn kant te bewaren. Zo blijft de kurk altijd in contact met de wijn en kun je er zeker van zijn dat je flessen correct worden bewaard.

 

Als laatste hebben we nog een uitsmijter voor je. Voor de 3 leukste cadeaus voor een wijnliefhebber, kun je deze blog openen. Veel plezier!