Wijn en proefkunde
Image default
Woning en Tuin

Tips voor voldoende zuurstof in vijverwater

Vissen in de vijver hebben voldoende zuurstof nodig. Ze worden loom en sloom bij te weinig en het kan zelfs leiden tot sterfte bij gebrek aan zuurstof. Er zijn diverse manieren om voldoende zuurstof in het vijverwater te krijgen en te houden. De inrichting van de vijver is hierop al van grote invloed.

De ligging van de vijver

De ligging van de vijver is al van belang en zegt al veel over hoe de waterkwaliteit is. Een vijver in de volle zon, heeft eerder last van slechte waterkwaliteit dan een vijver die ook gedeeltelijk in de schaduw ligt. Bacteriën, en dan met name de schadelijke bacteriën, groeien in een warme vijver sneller en wanneer de zon er veel op schijnt, warmt het water sneller op. Dit gaat ook ten koste van de zuurstof in het water en dat is weer niet goed voor de vissen. De ligging is zeer bepalend voor het onderhouden van de goede waterkwaliteit. 

Vijverpomp

Een vijverpomp houdt het water in de vijver schoon en zorgt ervoor dat het zuurstofgehalte op voldoende niveau blijft. De vijverpomp is met name weer van belang voor de waterkwaliteit, zodat het water helder en schoon blijft. Alle afvalstoffen en overtollige alg wordt door de vijverpomp uit het water gefilterd en zo blijft de waterkwaliteit voldoende. 

Een waterval of een fontein

Om zuurstof toe te voegen aan het water, is een waterval, zowel een grote als een wat kleinere, of een fontein een ideale oplossing voor in de vijver. Door het stromende water en het neervallende water, gaat het zuurstofgehalte in de vijver omhoog. Indien er geen mogelijkheid is om een waterval of fontein aan te leggen, zijn er ook nog zuurstofapparaten. Deze apparaten blazen als het ware lucht in de vijver en veroorzaken luchtbelletjes waardoor het zuurstofgehalte toeneemt. 

Zuurstofplanten

Uiteraard leveren zuurstofplanten extra zuurstof aan het water van de vijver. Hiermee gaat de waterkwaliteit zeker omhoog. Alleen hebben zuurstofplanten juist CO2 nodig. Het is daarom van belang dat de CO2 waarde van het water ook voldoende is, zodat de zuurstofplanten goed kunnen groeien. Zij nemen namelijk CO2 op om te groeien en scheiden zuurstof uit, wat de vissen natuurlijk weer nodig hebben. 

Goede waterkwaliteit is uiteraard zeer belangrijk voor een goed zuurstofgehalte en voor een goede leefomgeving voor de vissen en de waterplanten. Met bovenstaande tips moet het zuurstofgehalte in het vijverwater op niveau te houden zijn. Bekijk deze website voor meer tips.