Wijn en proefkunde
Image default
Horeca

IJsblokjesmachine kopen? Let hier dan op

Als horecaonderneming heb je hoogstwaarschijnlijk een ijsblokjesmachine nodig. Lekker om de drankjes mee af te koelen. Zo kan jij je gasten een heerlijk drankje serveren. Maar misschien heb je het ook wel voor de voorbereiding van de gerechten nodig. Belangrijk dus! Ben jij op zoek naar een ijsblokjesmachine? Dan is het goed om te weten met welke aspecten je rekening moet houden. Zo ben jij helemaal voorbereid op je zoektocht.

Luchtgekoeld of watergekoeld?

Een ijsblokjesmachine kan op 2 verschillende manieren gekoeld worden: een luchtgekoeld of watergekoeld systeem. Het eerste systeem werkt op de meest kosteneffectieve manier. Omdat dit systeem geen water verbruikt, zijn er dus ook geen kosten voor het watergebruik. Het is een populaire keuze. Wat hierbij belangrijk is, is het feit dat de condensor minstens 15 centimeter ruimte nodig heeft rondom de lucht toe- en afvoeropening. Let hier dus op! Het watergekoelde systeem is de betere keuze onder bepaalde omstandigheden: bij een omgevingstemperatuur hoger dan 26 graden celsius, in een hoog verontreinigde omgeving (bijvoorbeeld waar veel vet ontstaat) of in een omgeving met een slechte luchtcirculatie. Is dit het geval? Dan kun je beter een watergekoelde ijsblokjesmachine kopen.

Wat voor vorm ijsblokjes?

Misschien niet wat je helemaal verwacht, maar er bestaan verschillende vormen ijsblokjes. De vorm bepaalt hoe snel het ijs smelt en hoe makkelijk het te kauwen is. Nogal belangrijk! Allereerst heb je de welbekende ijsklontjes van vierkante vorm. Kenmerkend voor deze vorm is het feit dat het langzaam smelt. Zo kunnen je gasten langer van de koelte genieten terwijl jij bespaart op het ijs verbruik (en daarmee de kosten). Dan heb je ook nog schilferijs, ook wel nugget genoemd. Tijdens de productie wordt het ijs gecomprimeerd. Dit zorgt ervoor dat het nog langzamer smelt. Ook is het makkelijker om op te kauwen dan ijsblokjes.

De productiecapaciteit

Hoeveel ijs heb je eigenlijk nodig? Een belangrijke vraag tijdens je zoektocht naar een ijsblokjesmachine. Het is goed om te weten dat verschillende omgevingsfactoren invloed hebben op de productiecapaciteit. Denk maar aan de kamertemperatuur en/of de luchttemperatuur in de ruimte. Wees dus op de hoogte van deze informatie zodat je de juiste beslissing kunt maken. Het aantal ijsblokjes wordt vaak uitgedrukt in kilogram per 24 uur. Heb jij bijvoorbeeld een cocktailbar? Dan heb je voor 100 personen ongeveer 160 kilogram ijsblokjes nodig. Of heb jij restaurant? Dan is 95 kilogram ijsblokjes voldoende.

De opslagcapaciteit

Dit gaat over de hoeveelheid ijsblokjes die je ijsblokjesmachine tegelijkertijd kan opslaan. Het is hierbij handig om een opslagbak te hebben die het geproduceerde ijs kan bewaren. De grootte van deze opslagbak is enorm belangrijk. Zo kan er in een te groot exemplaar door het overtollige smeltwater ruimte ontstaan voor bacteriën en schimmels. Dit is onhygiënisch en leidt tot verspilling van ijsblokjes. Bij een te klein exemplaar is overbelasting van het apparaat een risico, omdat er continue ijs geproduceerd moet worden. Vraag hiervoor advies bij de aanbieder, wie weet heb je wel meer baat bij een volwaardige koelcel

Nu weet jij precies waar je rekening mee moet houden tijdens je zoektocht naar de beste ijsblokjesmachine!