Wijn en proefkunde
Image default
Eten en drinken

Wijnen. Ben jij een liefhebber?

Wijnen. Je hebt ze een veel verschillende smaken, kleuren en geuren. Maar waar komt wijn vandaan? En hoe wordt het gemaakt? 

Hoe worden wijnen gemaakt? 

 

Veel mensen drinken wijn, maar genoeg van deze wijndrinkers zijn niet bekend met de productie ervan. Natuurlijk is onder veel mensen bekend dat wijn door druiven wordt gemaakt, maar hoe doen ze dit nu precies? Als eerst worden de druiven geplukt. Op het moment dat dit gedaan is, worden de druiven geperst. Dit wordt gedaan op het moment dat er geen steeltjes meer aan de druiven zitten. Door het persen komen er verschillende sappen en smaakstoffen vrij die onder de schil van de druif zitten. Door het persen ontstaat er een druivensap die most genoemd wordt. Bij het weken van steeltjes, pitten en schillen ontstaan er meer zuren en tannine in het sap. Zo weken schillen om rode wijn te maken ongeveer 24 uur lang in de most. Bij ander wijnen zijn hier weer andere tijden voor. Hoe langer het weken, hoe donkerder de wijn. Nadat de druiven geperst zijn, begint de most langzaam te gisten. Hierdoor worden de suikers in de most omgezet in alcohol. Daardoor creëer je een ‘jonge wijn’.  

Wijnen uit verschillende streken 

 

Je loopt naar de supermarkt en haalt een fles wijn naar voorkeur. Hoewel het allemaal erg makkelijk lijkt, komt er veel kijken voordat deze fles bij jou terecht is gekomen. Je hebt veel verschillende soorten streken waar wijnen worden gemaakt. Zo heb je de Bourgogne wijnstreek, maar daarnaast ook wijnstreken in veel andere landen. Bourgogne is een van de bekendste wijnstreken. Hier worden veel verschillende soorten wijnen gemaakt en hebben ze veel wijnstreken. Net als in Bourgogne heb je dus ook andere wijnstreken in andere landen. Ook hier groeien erg veel druiven, die allemaal weer omgezet worden in veel verschillende soorten wijnen.  

Welke wijn kies jij? 

 

Er zijn erg veel verschillende soorten wijnen. Zo heb je bijvoorbeeld witte wijnen, maar daarnaast ook rosé. Binnen bijvoorbeeld de witte wijnen heb je ook weer een droge of zoete. Welke wijn geeft jouw voorkeur. En heb jij liever een wijn uit een bepaalde wijnstreek? Ga je bijvoorbeeld Bourgogne wijnen kopen? Of kies je toch voor de wijnen uit Duitsland?  

 
 
 
 

https://www.wijnkooperijdelange.nl/Bourgogne-wijnen