Wijn en proefkunde
Image default
Hobby en vrije tijd

Welke diamant slijpsteen is geschikt voor u?

Voordat u een diamant slijpsteen aanschaft, moet u weten welk type steen u nodig heeft. Er zijn vele soorten beschikbaar, waaronder fijne korrel, Crystolon siliciumcarbide, aluminiumoxide en Smith’s. Elk van deze types heeft zijn eigen voor- en nadelen. Lees verder om uit te vinden welke steen voor u het beste is. Als u twijfelt, kunt u altijd een proefsteen uitproberen en kijken of deze u bevalt.
Fijne korrel

Een diamant slijpsteen met een fijne korrel is ideaal voor de tweede fase van het messenslijpproces. De hoek moet aan beide kanten 13-16 graden zijn. Wanneer u het mes tegen de steen houdt, moet het aan beide kanten gelijkmatig geslepen zijn. Als u een steen met een grote hoek gebruikt, zal het mes zijn snijvermogen verliezen en beter bestand zijn tegen hakken.

Verschillende fabrikanten produceren verschillende soorten diamanten slijpstenen. Atoma merken worden vervaardigd door Tsuboman, een bedrijf dat bekend staat om slijpgereedschap van hoge kwaliteit. De stenen zijn stevig en hebben geen grote gaten, die kleinere messen kunnen beschadigen. De stenen zijn gemaakt van monokristallijne diamanten, die sterker zijn dan andere diamanten. Dit type diamant wordt met behulp van een elektrolytisch proces met de plaat versmolten, zodat ze duurzaam zijn en bestand tegen slijtage.
Crystolon siliciumcarbide

Een hoogwaardig snijgereedschap moet af en toe worden geslepen. Zelfs hoogwaardige messen verliezen op den duur hun scherpte als ze niet goed worden geslepen. Slijpstenen zijn de beste manier om een mes weer scherp te krijgen, en een Crystolon siliciumcarbide steen is een geweldige optie. Crystolon slijpstenen zijn gemaakt van Siliciumcarbide, wat zorgt voor de snelste snijwerking. Norton Silicon Carbide slijpstenen zijn ook verkrijgbaar. Ze zijn verkrijgbaar in fijne, medium en grove korrels, en zijn meestal grijs van kleur.

Grofkorrelige kristalstenen geven een onmiddellijke snijkant en zijn de beste keuze voor het eerste grove slijpwerk. Deze stenen komen ook veel voor, en ze worden vaak gebruikt vóór een India steen. Ze verwijderen ook snel voorraden. Met olie gevulde stenen hebben de neiging zelfsmerend te zijn, terwijl niet-geoliede stenen extra smering vereisen. Met water gevulde stenen kunnen worden gebruikt voor het slijpen, maar worden niet aanbevolen voor gebruik op messen met zachter staal.
Aluminium oxide

Als u een mes wilt slijpen, is een aluminiumoxide diamant slijpsteen een goede keuze. Deze stenen hebben een fijne suspensie van aluminiumoxidedeeltjes en zijn geschikt voor de meeste staalsoorten. Ze kunnen concurreren met sommige van de beste slijpmiddelen op basis van siliciumcarbide. Maar voordat u een aluminium oxide slijpsteen kiest, moet u bedenken waar u hem voor gaat gebruiken. De volgende tips zullen u helpen de juiste keuze te maken.

Een watersteen is een synthetische steen gemaakt van siliciumcarbide of aluminiumoxide. Bij gebruik met water vormt de slijpkorrel op de steen een slurry die metaal snel snijdt. Waterstenen worden meestal enkele minuten in water geweekt alvorens ze te gebruiken. Zij hebben een hogere snijsnelheid dan wetstenen en zorgen voor een gladder oppervlak. Zij worden in de Verenigde Staten vervaardigd en zijn verkrijgbaar in drie verschillende korrels.
Smith’s

De Smith’s diamant slijpsteen is een monokristallijne diamantsteen met een korrelgrootte van 750 en een onderbroken oppervlak. Hij heeft een slijpvlak van 4″ bij 1″. Hij heeft ook een rechtlijnige groef voor het slijpen van haken. Hij wordt geleverd met een micro-tool slijpmat en een gele kunststof opbergdoos. De steen is licht van gewicht en gemakkelijk in gebruik, waardoor het een ideaal gereedschap is om mee te nemen op de camping of tijdens een trektocht.

De 4″ diamant slijpsteen van Smith’s heeft een gepatenteerd onderbroken diamanten oppervlak dat het slijpen versnelt en metaalvijlsel van de mesrand opvangt. De steen wordt geleverd met een Micro-Tool Sharpening Pad, die ook dienst doet als basis wanneer de steen niet bedekt is. Deze slijpsteen is zeer geschikt voor het slijpen van kleine tot middelgrote jachtmessen. Hij is gemaakt van 420 roestvrij staal.
Grainger

De Grainger diamant slijpsteen is ontworpen om zeer effectief te zijn voor het behouden van de rand van messen. Hij heeft drie afzonderlijke stenen die rond een as draaien. Het wordt geleverd met een olie om de stenen gesmeerd te houden en te voorkomen dat ze breken. De slijpstenen zijn ontworpen voor gebruik door zowel professionele koks als thuiskoks. In tegenstelling tot gewone slijpstenen wordt de diamant slijpsteen van Grainger geleverd met een garantie.

Deze slijpsteen heeft verschillende korrelniveaus waarmee doffe messen en andere handgereedschappen weer vlijmscherp kunnen worden geslepen. De siliciumcarbide constructie maakt hem extra duurzaam en zorgt ervoor dat u in korte tijd scherpe resultaten behaalt. Hoewel de steen een lage korrel heeft, kan hij toch zeer scherpe randen produceren. Voor het beste resultaat schaft u een steen met een hogere korrel aan als uw mes erg versleten is.