Wijn en proefkunde
Image default
Gezondheid

Hoe raak je overspannen en wat kan je eraan doen?

Hoe raak je overspannen en wat kan je eraan doen?

Veel mensen denken dat overspannen zijn en een burn-out hebben hetzelfde is, maar hier is echter een groot verschil in, namelijk het herstel. Je kan van overspannen zijn veel makkelijker zelf herstellen dan van het hebben van een burn-out. Overspannen zijn wordt wel gezien als het laatste stadium voor een burn-out. Het is dus zeer belangrijk dat je zorgt voor herstel voordat je hierin terecht komt. Er zijn gelukkig een heleboel manieren waardoor je meer rust en minder stress ervaart. In dit artikel geven we je advies om te herstellen van overspannenheid.

Overspannenheid

Overspannen zijn komt helaas vaak voor en bouwt zich snel op. Je raakt overspannen als je een langere tijd overbelast bent en veel stress ervaart. Hierbij krijg je last van veel vervelende gevolgen waardoor dagelijkse bezigheden lastiger worden. Denk bijvoorbeeld aan vermoeid zijn, slecht slapen en heel prikkelbaar zijn. Hiernaast kan je ook lijden aan concentratieproblemen en geheugenverlies. Aan al deze symptomen kan je herkennen dat je overspannen bent en het is dan ook aan te raden om een tandje terug te nemen en op zoek te gaan naar meer ontspannenheid.

Hoe raak je overspannen?

Er zijn vele manieren waarop je overspannen raakt. Vaak zie je dat mensen overspannen raken doordat ze te veel werkdruk ervaren en overwerkt raken. Maar ook in de thuissituatie kan er te veel van je gevraagd worden, wat extra spanning met zich meebrengt. Als je een persoon bent die veel tegelijk wilt doen, zal je eerder overspannen raken. Andere problemen zoals geldschulden of relatieproblemen kunnen ook oorzaken zijn om overspannen te raken. Hierbij bouwt de spanning zich zover op dat je de grip op de situatie kwijtraakt en het overzicht verliest, waardoor je moeite hebt met je dagelijkse leven.

Wat kan je er zelf aan doen?

Als je overspannen bent hoef je niet meteen thuis te gaan zitten en niets meer te doen. Het is echter wel van belang dat je op zoek gaat naar hetgeen wat je extra spanning meebrengt. Als dit bijvoorbeeld om je werk gaat, is het aan te raden om hier wat in te minderen. Ga bijvoorbeeld een dag minder werken of zorg voor meer werkpauzes. Hiernaast werkt het praten over je stressgevoelens, zodat je bewuster raakt en misschien wel goed advies erover ontvangt. Ontspanning is altijd van belang, hier kan je voor zorgen door verschillende ontspanningsoefeningen zoals ademhalings-, meditatie- of ademhalingsoefeningen.

 

https://liberi.nl/