Wijn en proefkunde
Image default
Aanbiedingen

Belangrijkste kenmerken van een kat waardige leefomgeving

Katten hebben verschillende voorkeuren en behoeftes. Omdat het dieren zijn met een sterke wil en ze veel op zichzelf zijn, is het belangrijk om de leefomgeving zo prettig mogelijk te maken. Dit bevordert het mentale en lichamelijke welzijn van jouw kat.

 

Vrije toegang

Katten zijn solistische dieren. Daarom is het belangrijk dat jouw kat zo goed mogelijk zijn gang kan gaan. Dit betekent ook dat katten de mogelijkheid moeten krijgen om op elk moment van de dag naar hun kattenbak, krabpaal, slaap-, eet- en drinkplek kunnen gaan. Daarbij moet dus rekening gehouden dat er altijd genoeg water is en de slaapplek altijd toegankelijk en in goede staat is. 

 

Forceer geen contact

Zoals eerder gezegd zijn katten graag op zichzelf. Zij willen zelf bepalen of en hoe ze het contact aangaan met mensen. Het kan zijn dat jouw kat geen behoefte heeft om gekriebeld te worden. Laat haar of hem vooral zijn gang gaan. Wanneer je te veel contact forceert, zorgt dit voor spanning wat kan leiden tot agressief gedrag. Ook het ontnemen van controle door katten op te pakken is niet aan te raden. 

 

Prikkel en houd rekening met het sterke reukvermogen

Het reukvermogen van katten is ontzettend sterk ontwikkeld. Vanwege dit vermogen en de gevoeligheid hiervan, is het belangrijk om hier op in te spelen. Zo is het belangrijk om het territorium van jouw kat te respecteren. Door sterke geuren te verspreiden – door geurverfrissers, wierook, geurstokjes, schoonmaakmiddelen, vaak en alle dekentjes van jouw kat wassen – die niet bekend zijn voor jouw kat, raakt jouw kat gedesoriënteerd. De veiligheid van het territorium verdwijnt hierdoor. Daarom is het goed om het territorium te behouden. Dit kan ook door het hebben van een krabpaal voor een kat. Zo kan hij of zij haar geur verspreiden door hieraan te krabben.

 

Veilige plek

Veiligheid is voor katten van groot belang. Rust en genoeg plekken om tot rust te komen is hiervoor essentieel. Door weg te kunnen kruipen kunnen, ervaren ze veiligheid en geborgenheid. Ook het vermijden van overbodige druktes en veranderingen draagt bij aan een prettige leefomgeving voor jouw kat.

 

Houd rekening met het instinct

Katten houden van jagen. Omdat dit niet altijd mogelijk is in stedelijk gebied, is het spelen met jouw kat een goed alternatief. Er zijn genoeg speeltjes en mogelijkheden om jouw kat te prikkelen en in beweging te houden. Spelen vermindert ook de kans op medische en gedragsproblemen.

 

https://www.krabpaal.nl/krabpalen/